Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole post-hbo

Een veel voorkomende wens vanuit de voedingsmiddelenindustrie is om kennis, inzichten en vaardigheden te vergroten over hoe personeel aan de productielijnen om moet gaan met de sensorisch kwaliteitsbeoordeling van de geproduceerde producten. In kader hiervan biedt Inholland Academy in samenwerking met de Data & Insights Network (Profgroep Sensorisch Onderzoek) de cursus ‘Sensorisch Onderzoek: Kwaliteitscontrole (verbreding 1)’ aan.

De cursus omvat de basiskennis over het inzetten van sensorisch onderzoek voor kwaliteitscontrole in de voedingsmiddelenindustrie op mbo-/hbo-niveau. Deze is bestemd voor mensen die werkzaam zijn op het gebied van sensorische kwaliteitsbeoordeling en die daarvoor (meer) kennis en vaardigheden willen opdoen en dat bekroond willen zien met een Inholland Academy/Data & Insights Network certificaat.

Inhoud

In de cursus Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Definiëren van sensorische kwaliteit en sensorische specificaties
  • De belangrijkste sensorisch testen die gebruikt kunnen worden in de QC
  • De toepassing van instrumentele waarnemingen en sensorische waarnemingen aan de productielijn.
  • Definiëren van moeilijk waar te nemen attributen zoals bijvoorbeeld crispness, crunchiness, kleur en geur.
  • Werken met specificaties: in-spec, out-spec.
  • Veel voorkomende problemen met de introductie van programma’s voor sensorische kwaliteit
  • Gegevensverzameling, datarapportage
  • Shelflife en kwaliteitsachteruitgang van diverse producten.

Toetsing

Aan het eind van de cursus word je kennis getoetst en ontvang je bij succesvolle afronding een Inholland Academy/Data & Insights Network certificaat.

Belangrijkste literatuur

Brinkman, J.H.M. (2020, 6e herz. druk) Proeven van Succes: sensorisch onderzoek: technieken, procedures en toepassingen, Amsterdam , CLOU 
Kilcast, D. (2010) Sensory Analysis for Food and Beverage Quality Control A Practical Guide, Woodhead Publishing
Diverse artikelen. (Zit bij de prijs inbegrepen.)

Docenten

Harry Vogel

Docent Scheikunde Voedingsmiddelentechnologie en lid examencommissie Sensorisch onderzoek

Harry Vogel is docent Scheikunde, Voedingsmiddelentechnologie en Sensorisch Onderzoek bij Hogeschool Inholland Delft/Amsterdam. Daarnaast is hij lid van de Examencommissie Sensorisch Onderzoek van de MOA op het gebied van het examen sensorisch onderzoeker B NIMA/Data & Insights Network.

Vera van Stokkom

Docent-onderzoeker bij de opleiding Food Commerce and Technology

Vera van Stokkom is sinds 2013 docent-onderzoeker bij de opleiding Food Commerce and Technology. Zij geeft les in sensoriek, onderzoeksmethodieken en voeding & gezondheid. In 2018 is zij gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit met haar proefschrift: ‘Vegetable Acceptance, a bittersweet story. The role of taste in acceptance of vegetables.’ Zij heeft diverse artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften zoals Food Quality and Preference, Appetite en Food Research International.

Doel

Je leert op een verantwoorde manier de kwaliteit van je product te meten en te beoordelen aan de hand van sensorische waarnemingen en instrumentele metingen. Aan het eind van de leergang wordt je kennis getoetst en ontvang je bij succesvolle afronding een Inholland Academy/Data & Insights Network certificaat.

Praktische informatie

Niveau
Niveau C – Veel ervaring
Opbouw
50% Theorie
50% Praktijk
Inclusief
Certificaat
Kosten
€ 1.295,– (inclusief literatuur) (excl. BTW)

NB: Scholingskosten fiscaal aftrekbaar of in termijnen betalen?
Lees verder!

Doelgroep

Om toegelaten te worden voor de post-hbo opleiding Sensorisch Onderzoek ben je in het bezit van een mbo/hbo diploma- of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en praktijkervaring. Je werkt in een voedingsmiddelenbedrijf in een functie waarin je met sensorisch onderzoek te maken hebt.