Een veel voorkomende wens vanuit de voedingsmiddelenindustrie is om kennis, inzichten en vaardigheden te vergroten over hoe personeel aan de productielijnen om moet gaan met de sensorische kwaliteitsbeoordeling van de geproduceerde producten. In het kader hiervan biedt de Inholland Academy in samenwerking met de Data & insights Network (Profgroep Sensorisch Onderzoek) de cursus ‘Sensorisch Onderzoeker en Productontwikkeling’ aan.
Inhoud
De cursus omvat de basiskennis over het inzetten van sensorisch onderzoek voor productontwikkeling in de voedingsmiddelenindustrie op mbo-/hbo-niveau. Deze is bestemd voor mensen die werken met voedingsmiddelen en meer kennis, inzicht en vaardigheden willen opdoen op het gebied van productontwikkeling en de factoren, die de sensorische waarneming van voedingsmiddelen beïnvloeden en dat bekroond willen zien met een Inholland Academy/Data & insights Network certificaat.
In de cursus Sensorisch Onderzoeker en Productontwikkeling worden de volgende onderwerpen behandeld:
- basis Sensoriek
o hoe zet je de zintuigen in om smaak en textuur te meten/beoordelen? - basis Productontwikkeling
o waar moet je rekening mee houden bij het herformuleren van een recept?
o Interacties van ingrediënten in product en de gevolgen voor de smaak
o hoe maak je een goede proefopzet?
o Factoren van buiten, die de smaak van een product beïnvloeden (bijv. bodem en klimaat) - combinatie van Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling
o fysische gevolgen van productontwikkeling
o bruinkleuringsreacties en de vorming van aroma’s
o invloed van textuur op smaakbeleving
o koppeling van sensorische gegevens aan instrumentele gegevens als textuurmetingen kun je wat je proeft ook meten?
o rol van de verpakking
Aan het eind van de leergang wordt je kennis getoetst en ontvang je bij succesvolle afronding een Inholland Academy/Data & Insights Network certificaat.
Toetsing
Deze cursus wordt afgesloten met een examen en assessment.
Start
Dag 1: 15 september 2023, 9.00 – 17.00 uur
Dag 2: 22 september 2023, 9.00 – 17.00 uur
Dagdeel 3: 29 september 2023: examen en assessment van 13.00 tot 17.00 uur
De cursus duurt in zijn geheel 2,5 dag.
Belangrijkste literatuur
Brinkman, J.H.M. (2020, 6e druk) Proeven van Succes: sensorisch onderzoek: technieken, procedures en toepassingen, Amsterdam , CLOU.
Kilcast, D. (2010) Sensory Analysis for Food and Beverage Quality Control A Practical Guide, Woodhead Publishing
Diverse artikelen.
(Zit bij de prijs inbegrepen).
Docenten

Harry Vogel
Docent Scheikunde Voedingsmiddelentechnologie en lid examencommissie Sensorisch onderzoek
Harry Vogel is docent Scheikunde, Voedingsmiddelentechnologie en Sensorisch Onderzoek bij Hogeschool Inholland Delft/Amsterdam. Daarnaast is hij lid van de Examencommissie Sensorisch Onderzoek van de MOA op het gebied van het examen sensorisch onderzoeker B NIMA/Data & Insights Network.

Vera van Stokkom
Docent-onderzoeker bij de opleiding Food Commerce and Technology
Vera van Stokkom is sinds 2013 docent-onderzoeker bij de opleiding Food Commerce and Technology. Zij geeft les in sensoriek, onderzoeksmethodieken en voeding & gezondheid. In 2018 is zij gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit met haar proefschrift: ‘Vegetable Acceptance, a bittersweet story. The role of taste in acceptance of vegetables.’ Zij heeft diverse artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften zoals Food Quality and Preference, Appetite en Food Research International.
Doel
Je leert op een verantwoorde manier de kwaliteit van je product te meten en te beoordelen aan de hand van sensorische waarnemingen en instrumentele metingen.
Praktische informatie
- Niveau
- Niveau B – Enige ervaring
- Opbouw
- 50% Theorie
50% Praktijk - Inclusief
- Certificaat
- Kosten
- € 1.295,– (excl. BTW) (incl. literatuur)
NB: Scholingskosten fiscaal aftrekbaar of in termijnen betalen?
Lees verder!
Doelgroep
Om toegelaten te worden tot de post-hbo cursus Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling ben je in het bezit van een mbo/hbo diploma- of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en praktijkervaring. Je werkt in een voedingsmiddelenbedrijf in een functie waarin je met sensorisch onderzoek te maken hebt.