Effectief communiceren

Goed communiceren zorgt voor prettig en effectief samenwerken en goede relaties. Maar wat als deze communicatie niet lekker loopt? Ervaar je wel eens dat je boodschap niet overkomt zoals jij het bedoelde, of merk je dat je het lastig vindt om met kritiek om te gaan? Of heb je wel eens te maken met gestreste, ontevreden of dominante opdrachtgevers? En hoe behoud je een goede en professionele relatie wanneer je het niet met elkaar eens bent?

Inhoud

Deze training is voor professionals die graag effectiever willen zijn in lastige gesprekken met opdrachtgevers (en collega’s). Je leert hoe deze belangrijke gesprekken zowel respectvol als effectief kunnen zijn, juist ook wanneer de emoties oplopen en er verschillende standpunten spelen.

Naast het aangaan van een open dialoog, leer je deze in goede banen te leiden waardoor er afstemming en overeenstemming wordt bereikt. Je werkt bewust aan je eigen houding tijdens moeilijke gesprekken, waardoor zelfvertrouwen en controle over het gesprek wordt vergroot.

In deze training reflecteer je op je eigen communicatie en de interactie tussen jezelf en de ander (opdrachtgevers, collega’s). Er staan twee onderdelen centraal: communicatie en persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap gaat over het kunnen nemen van de regie in (lastige) situaties en daarin inzicht hebben in je eigen aandeel en dat van de ander. Door het inzicht in jezelf te vergroten krijg je meer grip op je eigen reacties en kan je gesprekken meer sturen in de gewenste richting.

Opbouw programma:

  • Praktische tips om de regie te nemen, structuur aan te brengen, tijd te bewaken en doelen te bereiken;
  • Gesprekstechnieken: LSD, spiegelen, contrasteren en de-escaleren;
  • Modellen uit de psychologie (TA), die inzicht geven in wat er gebeurt bij situaties die je lastig vindt en/of bij communicatie die niet lekker loopt;
  • Tools voor gesprekken waarin veel op het spel staat en emoties oplopen.

Docent

Jildou Oostenbrug

Coach

“Veelzijdigheid past bij mij. En de drive om topkwaliteit te leveren. Ik heb een zakelijke achtergrond als marktonderzoeker en merkstrateeg, en werk sinds 2012 zelfstandig als coach, trainer en spreker. Binnen het aanbod van het Data & Insights Network verzorg ik trainingen in soft skills. Alles wat je nodig hebt om als professional krachtig, effectief, met flair & impact voor de dag te komen. Echt meesterschap in je vak is te bereiken door minstens zoveel energie te investeren in je soft skills als inhoudelijk kennis. Mijn specialisme bestrijkt vier gebieden: – effectieve communicatie & gesprekstechnieken – persoonlijk leiderschap & effectiviteit – energiemanagement: balans & veerkracht – personal branding & profilering Ik word door mijn opdrachtgevers omschreven als helder, scherp invoelend en zowel inhoudelijk als in de interactie zeer sterk. Waardoor deelnemers binnen een veilig kader daadwerkelijk ruimte ervaren om te leren. Mijn stijl van trainen wordt omschreven als: professioneel, aandachtig, open, deskundig, speels, met diepgang. De afbeelding is gemaakt door Laura Visser Fotografie.”

Praktische informatie

Niveau
Niveau A, B en C
Opbouw
Interactieve training, korte theoretische inleidingen, gevolgd door oefeningen en reflectie. We werken op basis van eigen casuïstiek, zodat de training optimaal aansluit op de dagelijkse praktijk.
Inclusief
Lesmateriaal
Certificaat
Koffie/thee en Lunch
Kosten
VIP-Member van het D&IN, VSO-, VBO-lid €465,- excl. BTW
Niet-leden €665,- excl. BTW

Reacties van eerdere cursisten:
“Ik vond het een enorm goede cursus! Jildou is echt een goede trainster. Soms kan je na zo’n (lange) dag helemaal uitgeblust zijn maar ik had juist alleen maar meer energie. Goede opbouw, goede energie en echt goede tips, tools en handvaten om mee verder te gaan. Dank daarvoor!”

“Jildou is een ontzettend inspirerende trainer. Ze weet de hele groep mee te krijgen en de hele dag de aandacht vast te houden. Ze is daadkrachtig en duidelijk, maar speelt ook goed in op actuele situatie en persoonlijke behoeften.”