Mastercourse Marktonderzoek i.s.m. NIMA

Zelf aan de slag gaan met marktonderzoek, is vaak makkelijker dan je denkt. Maar let op, er zijn wel valkuilen waar je als beginnende onderzoeker makkelijk in kunt vallen. Deze mastercourse is samengesteld voor marketeers die zelfstandig met marktonderzoek aan de slag willen en deze valkuilen willen ontlopen. Er worden praktische handvatten geboden om alle stappen die komen kijken bij een onderzoek, stapsgewijs eigen te maken. Van het onderzoek zelf, tot aan de eindpresentatie aan collega’s. Dit maakt de mastercourse ideaal voor professionals die zelf weinig ervaring hebben met het uitvoeren van marktonderzoek. 

Inhoud

De beste marketingbeslissingen worden genomen op basis van gedegen marktonderzoek. Toch slaan veel marketeers deze fase over en handelen op onderbuikgevoel. In deze mastercourse Marktonderzoek leer je op de goede manier de juiste vragen te stellen waardoor je zelf meer, betere en snellere antwoorden krijgt. 

DINSDAG 17 SEPTEMBER: INLEIDING – DOOR DURK BOSMA

Waarvoor gebruik je marktonderzoek? Waarvoor zou je het moeten gebruiken? Hoe kom je er achter welke vragen je zou moeten beantwoorden?

 • Wat kun je ermee (en wat niet)
 • Met welke beperkingen moet ik rekening houden
 • Probleemanalyse: wat is de echte, achterliggende vraag? 
 • Hoe kom je tot de juiste onderzoeksvragen?

DINSDAG 24 SEPTEMBER : KWALITATIEF ONDERZOEK, DE BASICS – DOOR DURK BOSMA

Hoe staan je klanten tegenover jouw product, dienst of service? Waarom kopen ze (niet) meer? Kwalitatief onderzoek verschaft je belangrijke insights over waarom mensen doen wat ze doen (of juist niet).

 • Groepsdiscussies versus individuele interviews
 • Online kwalitatief onderzoek
 • Interviewtechnieken

DINSDAG 1 OKTOBER: KWANTITATIEF ONDERZOEK, DE BASICS – DOOR DURK BOSMA

Harde cijfers zijn overtuigend. Wie kent ons bedrijf? Wat is de potentie van het nieuwe product? Hoe tevreden zijn klanten? Hoe groot is de markt? Vragen die met kwantitatief marktonderzoek beantwoord worden.

 • Kernbegrippen: representativiteit, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en significantie
 • Steekproeven: de basis
 • Respondentcontrole
 • Vragenlijsten voor kwantitatief onderzoek maken
 • Een enquêtetool kiezen

DINSDAG 8 OKTOBER: ANALYSEREN – DOOR DURK BOSMA

De ontdekkingstocht. Je leert hoe je gegevens vertaalt naar inzichten met behulp van tools die je al hebt.

 • Analyse van kwantitatieve onderzoeksresultaten (in Excel)
 • Analyse van kwalitatieve onderzoeksresultaten
 • Wrap-up van eerder behandelde onderdelen

DINSDAG 15 OKTOBER: ONDERZOEKSRESULTATEN DELEN MET IMPACT – DOOR MICHIEL DULLAERT

Je hebt het probleem en de oplossing scherp voor ogen, nu is het zaak om de rest van de organisatie hierover te informeren, inspireren en activeren.

Blok 1: Datavisualisatie, van inzicht naar impact

·       Waarom visualiseer je data

·       Hoe kijken mensen en welke visuele signalen herkennen ze instinctief.

·       Ontwerpkeuzes om leesbaarheid te vergroten en vertrouwen van de lezer te winnen.

·       Waarom kies je een bepaalde grafiek en welke grafieken kun je beter niet kiezen.

·       Veelgemaakte fouten in grafiekdesign en hoe ze te voorkomen.

Blok 2: Hoe ontwerp ik onvergetelijke presentaties

·       Wie is je publiek en hoe maak je verbinding maken met ze.

·       De opbouw van een goede presentatie. De kracht van het zandlopermodel, van pakkende introductie tot krachtige conclusie.

·       Dia of slide design voor presentaties. De verschillende soorten slides en hun valkuilen en mogelijkheden. De tekst slide, de fotoslide en de data slide.

·       Data-visual-storytelling, grafieken en afbeeldingen combineren tot een verhaal.

In samenwerking met  Logo NIMA

De Mastercourse vindt plaats op 17 en 24 september & 1, 8 en 15 oktober bij het Data & Insights Network te Amsterdam. De trainingen starten om 09:30 uur tot 12:30 à 12:45 uur en iedere bijeenkomst eindigt met een lunch (indien gewenst).   

Deze Mastercourse zal gefactureerd worden door NIMA. Van NIMA ontvang je tevens een bevestiging van inschrijving.

Door je in te schrijven ga je akkoord met het feit dat jouw NAW-gegevens, telefoonnummer en mailadres worden gedeeld met NIMA t.b.v. je deelname. 
 

Michiel Dullaert

Data designer en data visualization teacher

Gepassioneerd over datavisualisatie én het vertellen van data gedreven visuele verhalen. Altijd op zoek naar nieuwe inzichten om infographics en presentaties nog beter te maken. Michiel verzamelt inzichten over data-ontwerp, visuele communicatie en storytelling en nog veel meer en combineert daarna de beste tips en tricks tot trainingen. Deze trainingen kenmerken zich door passie en enthousiasme. In een hoog tempo wisselen theorie, oefeningen en filmpjes elkaar af, doorspekt met anekdotes en veel voorbeelden uit de praktijk. Deelnemers ervaren het verschil tussen slechte en goed visualisaties en ontdekken hoe ze zelf daarin het verschil kunnen maken.

Durk Bosma

Marktonderzoek Expert

Succesvol marktonderzoek beantwoordt de juiste vragen op een heldere en inspirerende manier. Durk Bosma – helpt met zijn bedrijf Inzicht & Impact opdrachtgevers om marktonderzoek succesvol in te zetten doormiddel van advies, uitvoering van marktonderzoekprojecten en het geven van trainingen. Als marktonderzoeker heeft hij zijn sporen verdiend aan bureauzijde en opdrachtgeverskant. Durk wordt enthousiast van ingewikkelde onderzoeksvragen waarvoor een pragmatische aanpak gevonden moet worden. Met oud-collega Erik de Kort schreef hij het boek “Wat is de vraag?”.

Praktische informatie

Niveau
Niveau A – Weinig ervaring
Opbouw
De mastercourse bestaat uit vijf bijeenkomsten bestaande uit een combinatie van theorie en praktijk.
Inclusief
Certificaat, Lesmateriaal, Koffie/thee & Lunch
Het boek “Wat is de vraag?” t.w.v. €29,95