“We nodigen iedereen uit de toekomst van voedsel vorm helpen geven”
Volgend jaar start het Britse Institute of Food Science and Technology een nieuwe wetenschappelijke publicatie. Translational Food Sciences roept professionals uit het vakgebied op om artikelen in te sturen.
Door Robert Heeg
Het nieuwe Translational Food Sciences (TFS) moet een essentieel platform worden voor de promotie van onderzoek naar voedsel dat bijna klaar is voor een commerciële marktintroductie. Publicaties zijn peer-reviewed (getoetst door vakgenoten), de hoofdredacteur wordt emeritus-hoogleraar Niall W. G. Young, van de Aarhus Universiteit. TFS zal worden gepubliceerd door het Institute of Food Science and Technology (IFST), de toonaangevende Britse beroepsorganisatie voor professionals in de voedingswetenschap en -technologie. Leden van het instituut hebben diverse achtergronden; van studenten tot experts in alle disciplines binnen de sector.
Cruciaal platform
De gebieden die het magazine covert zijn: voedselsamenstelling, voeding, voedselverwerking, voedselduurzaamheid- en veiligheid, sensoriek, beleid en wetgeving, voedselimpact, en verpakkingen. De artikelen komen vanuit alle achtergronden en disciplines die relevant zijn voor voedsel, en moeten gebaseerd zijn op rigoureuze, praktische, toegepaste go-to-market-methoden. Hoofdredacteur Young spreekt van “een baanbrekend nieuw tijdschrift op het kruispunt van wetenschappelijke innovatie en real-world authentieke, bijna-marktklare voedsel-gerelateerde toepassingen. Dit tijdschrift zal dienen als een cruciaal platform voor het bevorderen van commercieel levensvatbaar voedselonderzoek dat de urgente uitdagingen en kansen in onze wereldwijde voedselsystemen aanpakt.”
Tastbare vooruitgang
Young hoopt dat TFS interdisciplinaire samenwerking zal bevorderen en baanbrekende technologieën en maatschappelijke trends onder de aandacht gaat brengen. “Daardoor kunnen we tastbare vooruitgang stimuleren en invloed uitoefenen op belangrijke beleids- en regelgevingsbeslissingen in de gehele voedingsindustrie.” TFS richt zich op het stimuleren van daadwerkelijke vooruitgang voor voedsel door nieuwe technologieën, agrovoedingssystemen, extractieprocessen, maatschappelijke voedseltrends en de interactie van de consument met voedsel. Kenmerkend voor het magazine is dat het vanuit de wetenschap is opgestart, maar actuele voedselpraktijkkwesties behandelt.
Ingezonden werk
Translational Food Sciences is vanaf januari 2025 voor iedereen gratis toegankelijk. Waarom dan deze vroege aankondiging in de D&IN-nieuwsbrief? Omdat hoofdredacteur Young mensen in het sensorische veld nadrukkelijk oproept hun wetenschappelijke artikelen in te sturen voor publicatie. “We nodigen iedereen uit – zowel onderzoekers als praktijkmensen – om hun meest impactvolle werk bij te dragen en daarmee de toekomst van voedsel vorm helpen geven.” Artikelen kunnen bijvoorbeeld gaan over nieuwe technologieën of materialen voor ingrediënten, en hoe die kunnen worden opgenomen in voedingsmiddelen.
Richtlijnen en referenties
De ingezonden artikelen moeten meer inzicht bieden in het gebruik binnen toegepaste systemen en in hoe consumenten ermee omgaan. Auteurs moeten zich wel houden aan de richtlijnen van Translational Food Sciences en referenties gebruiken van de afgelopen drie jaar om hun onderzoek te ondersteunen en te onderbouwen. Het magazine neemt geen artikelen in overweging die betrekking hebben op klinische of orthomoleculaire voeding. Nieuwe procesoptimalisatie of -ontwikkeling worden wel overwogen. Het nieuwe magazine hangt samen met de verandering van uitgeefpartner van de IFST; voortaan worden alle publicaties verzorgd door de gerenommeerde Oxford University Press (OUP), dat ook de content zal promoten. Het magazine zal te lezen zijn op de website van de uitgever.