Doe je mee aan een groepsdiscussie of een interview?

Alles over de gevolgen van de nieuwe Renseigneringsverplichting voor respondenten.

Per 1 juli 2023 geldt er voor alle onderzoek- en selectiebureaus, die groepsdiscussies en interviews organiseren én aan de deelnemers daarvoor een vergoeding verstrekken een nieuwe wet. Dit is de zogenaamde rensigneringsverplichting. 

Deze wettelijke verplichting houdt in dat van elke deelnemer die aan een onderzoek mee werkt een aantal gegevens geregistreerd moeten worden. Deze gegevens kan de Belastingdienst bij het bureau opvragen.

Het gaat dan om de volgende gegevens die aan de Belastingdienst verstrekt moeten worden:

  • De volledige naam, voorletter en achternaam
  • Adres en woonplaats
  • Geboortedatum
  • Het bedrag van de ontvangen vergoeding.

Het maakt niet uit in welke vorm je, als deelnemer aan een onderzoek, deze vergoeding krijgt.

Dat kan zijn in waardepunten, die je na verloop van tijd inwisselt voor waardebonnen, het kan zijn in contant geld en/of in andere vormen, zoals loten, cadeautjes en dergelijke. Een opgebouwd tegoed wordt pas geregistreerd als je je tegoed daadwerkelijk ontvangt..

Onderzoek- een selectiebureaus die NIET aangesloten zijn bij het Data & Insights Network moeten bovendien van elke respondent het Burger Service Nummer (BSN) door geven aan de Belastingdienst. Dus als je meedoet aan onderzoek let daar dan op.

Je herkent een bureau dat onder deze regeling valt aan het onderstaande logo:

De vergoeding die je ontvangt voor deelname aan een groepsdiscussie of interview kan van invloed zijn op je aanslag inkomstenbelasting.

Wat de financiële gevolgen zijn, is afhankelijk van de persoonlijke situatie van elke afzonderlijke deelnemer aan een onderzoek. In het algemeen geldt dat iedereen ongeveer
€ 8.000 kan verdienen in een jaar, zonder daarover inkomstenbelasting te hoeven betalen.

Voorbeeld 1:
Student heeft een bijbaan bij supermarkt en verdient per jaar € 4500. Er wordt geen loonheffing ingehouden. Daarnaast wordt € 150 ontvangen vanwege het deelnemen aan onderzoek.  Voor de inkomstenbelasting heeft dit geen gevolgen.

Voorbeeld 2:
Belastingplichtige heeft een dienstbetrekking en verdient per jaar € 50.000. Hierop wordt loonheffing ingehouden. Daarnaast wordt € 150 ontvangen vanwege het deelnemen aan een onderzoek. In dit geval zal inkomstenbelasting geheven worden over € 150.