Door AWVN
De CO2-registratieplicht voor woon-werkverkeer is nog maar net ingevoerd, maar wordt mogelijk alweer aangepast. Minister Dirk Beljaarts van Economische zaken wil de regeling intelligenter inrichten. Dit zegt hij in gesprek met de Telegraaf.
In het artikel vertelt de minister dat hij de registratieplicht niet direct af wil schaffen. Wel vindt hij dat de huidige registratieplicht voor te grote administratieve lasten zorgt. Volgens hem is dat niet goed uit te leggen. Beljaarts zegt daarom te zoeken naar slimmere manieren om het aantal gemaakte kilometers te registreren. Als voorbeeld noemt hij standaardmodellen waarin werkgevers hun vaste reispatroon kunnen opgeven.
Kilometerregistratie voor woon-werkverkeer
Werkgevers zijn sinds 1 juli 2024 verplicht alle kilometers die medewerkers afleggen voor zakelijk en woon-werkverkeer aan te leveren in een ‘CO2-registratie’ bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uiterlijk op 1 juli 2025 moeten bedrijven deze gegevens ook daadwerkelijk rapporteren in het online platform van de RVO.
Handreikingen voor het juist registreren
Om werkgevers te helpen met het goed invoeren van de juiste gegevens heeft de RVO een handleiding gemaakt. Werkgevers kunnen hierin meer lezen over de verplichte registratie. Ook staat er uitgebreid omschreven welke gegevens waar aangeleverd moeten worden. Bekijk de handreiking: Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit.
Voor bedrijven in de uitzendsector geldt een speciale regeling. Zie hier de handreiking voor de uitzendsector Gegevensverzameling werkgebonden.
Wat moeten werkgevers doen?
Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten vooralsnog gewoon voldoen aan de nieuwe wet. Het interview van de minister met de Telegraaf brengt daar geen verandering in. Werkgevers doen er daarom goed aan om verder met de regeling aan de slag te gaan en eventuele veranderingen niet eerst af te wachten.