Data analytics in FMCG

Wat doen de wereldspelers?

Weinig sectoren zijn zo concurrerend als die van de levensmiddelen. De marges zijn klein, de prijzen blijven maar stijgen, en de consument geeft steeds kritischer z’n euro uit. Slim datagebruik kan fabrikanten helpen concurrentievoordeel te behalen en te verduurzamen, zeggen de merken zelf. 

Door Robert Heeg

Op het jongste Data & Analytics Congres 2024 demonstreerden Nestlé en LatentView waarom datagedreven innovatie bij uitstek noodzakelijk is in de FMCG-sector. ‘De faalpercentages voor nieuwe producten in de FMCG-industrie zijn enorm hoog; ruim 80 procent,’ vertelde LatentViews Sanjay Annadate ons. Dat is volgens hem waarom fabrikanten steeds vaker data-analytics en AI gebruiken. Annadate noemde het gebruik van datagestuurde innovatie de veiligste, meest effectieve manier om te investeren, kosten te besparen, en toch betere resultaten te behalen. Wereldwijde fabrikanten gaven hem de afgelopen jaren gelijk. 

Nestlé

Bij Nestlé sprak Paul Bulcke, voorzitter van de raad van bestuur bij Nestlé, eerder al over de bijdrage van data-analyse aan duurzaamheid. Hij verklaarde dat ‘data-analyse ons de mogelijkheid biedt om elk aspect van onze toeleveringsketen te volgen en te verbeteren.’ Bulcke merkte op dat inzichten uit gegevens Nestlé in staat stellen om afval te verminderen, het energieverbruik te optimaliseren en hulpbronnen duurzaam te beheren; belangrijke componenten van Nestlé’s bredere inzet voor het milieu.

Procter & Gamble

Andre Schulten, CFO van Procter & Gamble, benadrukte de waarde van data-analyse voor het management van de toeleveringsketen. Schulten zei dat ‘het gebruik van data-inzichten ons beter in staat stelt onze supply chain-activiteiten te stroomlijnen, waardoor we realtime zichtbaarheid krijgen in ons vermogen om heel precies aan de vraag van de consument te voldoen.’ Zijn opmerking onderstreept hoe P&G met analytics anticipeert en reageert op fluctuaties in de marktvraag. De samenwerking met Microsoft stelt het bedrijf bijvoorbeeld in staat om IoT en AI te gebruiken voor de verbetering van de productiviteit en het maken van snelle aanpassingen op basis van live gegevens. Volgens Schulten is dat een hoeksteen is om concurrerend aanwezig te blijven in het schap en je snel aan te passen aan de behoeften van de consument en de markt. 

Coca-Cola 

James Quincey, voorzitter en CEO van Coca-Cola, benadrukte dit jaar Coca-Cola’s gebruik van geavanceerde digitale en AI-aangedreven tools om het concurrentievoordeel te versterken. Het bedrijf zet generatieve AI en andere machine learning-technieken in om de betrokkenheid van de consument te verbeteren, de retailprijzen te optimaliseren, en om nieuwe producten efficiënter te testen met AI-gestuurde feedback van consumenten. Met deze tools kan Coca-Cola snel producten lanceren en zijn branding afstemmen op realtime consumenteninzichten, waarmee het bedrijf flexibeler en adaptiever aan de marktvraag voldoet.

PepsiCo 

Ramon Laguarta, CEO van PepsiCo, benadrukte de essentiële rol van data-analyse in de strategie van het bedrijf, met name voor duurzaamheid en operationele efficiëntie. Volgens Laguarta gebruikt PepsiCo data-analyse om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren, de logistiek te stroomlijnen en verpakkingsoplossingen te optimaliseren. Deze toewijding aan data maakt deel uit van een groter streven om de uitstoot van broeikasgassen van PepsiCo tegen 2030 te verminderen. Door gegevens in de hele waardeketen te analyseren, reageert PepsiCo beter op zowel milieudoelstellingen als marktverschuivingen. Het bedrijf gebruikt daarnaast een datagedreven benadering om diversiteit en inclusiviteit binnen de eigen organisatie te bevorderen.

Unilever

Alan Jope, CEO van Unilever tot 2023, besprak eerder hoe data-analyse de wereldwijde activiteiten van Unilever ondersteunt en helpt bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Voor Unilever sturen analyses de besluitvorming over energieverbruik, afvalvermindering en de levenscyclusimpact van producten. Jope merkte ook op hoe Unilever analyses gebruikt om de voorkeuren van consumenten te beoordelen, waarmee het bedrijf duurzame producten kan ontwikkelen die aansluiten bij de eisen van de consument. Deze op data gebaseerde aanpak zorgt ervoor dat Unilever concurrerend kan blijven door producten te creëren die zowel duurzaam als consumentvriendelijk zijn.