Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst gaan handhaven op vermeende zelfstandigheid/ondernemerschap dan wel loondienst bij het inzetten van zzp’ers. Dit is geregeld in de Wet DBA, die in 2016 werd ingevoerd maar sindsdien niet werd gehandhaafd; het zogenoemde handhavingsmoratorium.
Wat houdt de Wet DBA eigenlijk in?
Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervallen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken. Samen beoordelen zij of er sprake is van loondienst. Bij twijfel kan een modelovereenkomst zekerheid geven.
Ben ik ondernemer of juist een zzp’er voor de inkomstenbelasting?
U hebt een bedrijf. U bent zzp’er, freelancer of mkb’er en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar dat wil niet zeggen dat u dan altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet u aan andere voorwaarden voldoen.
Het is belangrijk om uit te zoeken of u ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop u uw aangifte inkomstenbelasting invult. En u kunt mogelijk gebruikmaken van de aftrekposten voor ondernemers.
Met de OndernemersCheck gaat u na of u aan alle voorwaarden voldoet. Aan het einde krijgt u een goed idee of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En leest u wat dat voor u betekent.
Voor alle duidelijkheid: ook als u géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel winst maakt, moet u over deze inkomsten belasting betalen!
Doe de OndernemersCheck.
Wanneer is er sprake van loondienst?
Het is belangrijk om te beoordelen of er sprake is van loondienst. In het geval van loondienst moet de werkgever namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast moet de werkgever meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie, en gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag.
Loondienst heeft drie kenmerken:
Werkgeversgezag
De verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid
Een beloning
Wordt aan alle kenmerken voldaan? Dan is er in ieder geval sprake van loondienst. U leest hier meer over bij “Wel of geen loondienst.”
Wanneer is sprake van werkgeversgezag?
Soms is het moeilijk om te bepalen of er sprake is van werkgeversgezag. De bijlage in het ‘Handboek Loonheffingen’ geeft hier meer informatie over. U kunt het ‘Handboek Loonheffingen’ downloaden op de pagina Loonheffingen.
Modelovereenkomst kan zekerheid geven
Als één of meer van de kenmerken van loondienst ontbreken, is er meestal géén sprake van loondienst. Is dit bij u het geval? Er zijn verschillende modelovereenkomsten voor situaties waarbij één of meer kenmerken van loondienst ontbreken. Wanneer u deze gebruikt, hebt u zekerheid dat er geen sprake is van loondienst. Meer over modelovereenkomsten leest u in het Stappenplan modelovereenkomsten.
Let op!
Houdt u zich als opdrachtgever of -nemer niet aan de modelovereenkomst? Dan vervalt ook de zekerheid.